Медичний порталСтаттіЯК ПІДВИЩИТИ ІМУНІТЕТ У ДОМАШНІХ УМОВАХ

ЯК ПІДВИЩИТИ ІМУНІТЕТ У ДОМАШНІХ УМОВАХ

11.12.2019 17:21

мунологія предмет для гарячих суперечок. Одні вважають, що імунітет не особливо впливає на здоров'я. Інші кажуть, що якщо він ослаблений, людина буде хворіти, не перестаючи. Хто ж правий? Давайте розбиратися !.

ЩО Ж ТАКЕ ІМУНІТЕТ?

Це здатність чинити опір хвороботворних мікроорганізмів, виробляти антитіла проти них. За це в організмі відповідають в основному лімфовузли, мигдалини і аденоїди. Також деякі імунні здібності є у вилочкової залози, селезінки, кісткового мозку і навіть апендикса.

Всі ці органи об'єднує одна важлива функція вони можуть виробляти білі кров'яні тільця, лімфоцити. Саме ці клітини і створюють антитіла, коли в організм проникають віруси, бактерії і мікроби. Далі вироблені антитіла сходяться в бою з інфекцією і, як правило, перемагають. У всякому разі, якщо у людини здорова імунна система. А якщо немає? Тоді імунітет потрібно підвищити.

Багато хто робить це за допомогою щеплень. Справа в тому, що у лімфоцитів є пам'ять вони моментально розпізнають мікроб, який раніше вже був в організмі. Для боротьби з ним білі тільця виділяють більше антитіл. Тому у інфекції просто не залишається шансів.

ЩО ШКОДИТЬ ІМУНІТЕТУ?

Імунна система слабшає у людей, які:

  1. Часто застуджуються або хворіють на інфекційні захворювання - постійний вплив інфекції підточує імунітет. Спочатку лімфоцити активно виробляють антитіла, але потім «втомлюються» і виробляють їх все менше. В результаті опірність організму знижується.

  2. Живуть в умовах постійного стресу - коли людина нервує або перенапружується, у нього порушується гормональний фон. Активно виділяються адреналін і кортизол, а також посилюється вироблення ацетилхоліну. Саме він знижує опірність імунної системи.

  3. Страждають авітамінозом - більшість застуд трапляється від нестачі вітаміну С і D в зимовий час.

  4. Неправильно харчуються - виникає дисбаланс вуглеводів, білків і жирів, порушується обмін речовин, і страждає імунна система.

  5. Часто лікуються антибіотиками - активні речовини разом з патогенними бактеріями вбивають корисні мікроорганізми. У підсумку здатність виробляти антитіла знижується.

  6. Багато курять і п'ють алкоголь - від впливу токсинів імунна система слабшає.

5 РЕЦЕПТІВ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ІМУНІТЕТУ 

  1. Вітамінна терапія - вам знадобляться каротини, вітамін А, С, D, Е. вони зміцнюють клітини вилочкової залози, селезінки та інших органів імунної системи. Можна пити їх в чистому вигляді, або вживати продукти з їх вмістом: морква, відвар шипшини, шпинат, оливкове масло.

  2. Їжте яблука і цитрусові фрукти - вони містять залізо і вітамін С, що стимулюють вироблення лімфоцитів.

  3. Пийте томатний сік. Він підвищує вміст каротинів в організмі, стимулює вироблення вітаміну Е. Також томати можна їсти свіжими у вигляді салатів, бажано на оливковій олії.

  4. Введіть в раціон більше цинку і селену. Для цього потрібно налягати на яловичину, індичку, зерновий хліб, часник, пивні дріжджі.

  5. Ходіть пішки не менше 30 хвилин в день. це зміцнить серцево-судинну і імунну систему.

ЧИ ВАРТО ПИТИ ІМУНОСТИМУЛЯТОРИ?

Отже, ми з'ясували, що за вироблення антитіл до інфекції в організмі відповідають лімфоцити. Виходить, якщо вони самі не справляється, їх можна стимулювати спеціальними препаратами. Сьогодні такі ліки активно продаються в аптеках без рецепта це засоби на основі інтерферону.

Здавалося б, логіка в цьому є, але організму - штука загадкова, і прийом імуностимуляторів не завжди йому допомагає. Якщо постійно напихати імунну систему «чарівними пігулками», вона втрачає здатність працювати самостійно. В результаті сильно виснажується і при наступному зараженні виявляється нездатною дати відсіч. 

Лікарі імунологи кажуть, що не варто приймати будь-яке нездужання за ослабленість імунітету і поспішати купувати стимулятори. Адже пити їх можна тільки в дуже серйозних випадках, коли організм дійсно не впорається сам при імунодефіциті, після операцій, прийому сильнодіючих антибіотиків.

У всіх інших випадках лікарі рекомендують підвищувати тонус організму природними способами. Наприклад, можна пити настоянку женьшеню або елеутерококу, китайського лимонника та інших трав. Вони підсилюють вироблення білків, не навантажуючи імунну систему.

ЧИ ВАРТО ЗДАВАТИ АНАЛІЗИ НА ІМУННИЙ СТАТУС?

Тест імунітету сьогодні став модним трендом в медицині. Коштує він досить недешево, тому виникає питання а чи потрібно це взагалі? Насправді, не потрібно. Цей аналіз може визначити тільки важкі порушення імунної регуляції. Наприклад, його проводять людям з підозрою на імунодефіцитні стани.

У всіх інших випадках цей тест марна трата грошей. Його часто призначають недобросовісні лікарі, які прагнуть вивудити з клієнта якнайбільше. А по-справжньому тлумачний доктор призначить інші аналізи на показники, які можуть говорити про які-небудь порушення в організмі. Саме та й визначається причина захворювання.

ННаприклад, нерідко частий нежить є проявом алергії, особливо у дітей. В цьому випадку потрібно призначити алергопроби і встановити збудника.

А ЯК БУТИ З БЛІДІСТЮ?

Бліда шкіра, слабкість, втомлений вигляд часто трактуються як ознаки поганого імунітету. Але це помилка. Причина може бути в іншому. Наприклад, часто ці симптоми вказують на дрімаюче вогнище інфекції в організмі. Особливо це стосується людей, які не долікували тонзиліти, риніти, ларингіти і інші запальні хвороби.

Також блідість може проявлятися при :

  1. Анемії

  2. Вірус герпесу в організмі

  3. Проблеми серцево-судинної системи

Якщо ви сильно втомлюєтеся, часто роздратовані, довго не можете зосередитися, відчуваєте зниження лібідо здайте загальний аналіз крові. Це допоможе визначити причину нездужання і правильно підібрати лікарські препарати.


Коментарі

У нас поки немає коментарів до цієї статті.



Додати коментар