Медичний порталСтаттіХвороба Меньєра: причини, симптоматика і терапіях

Хвороба Меньєра: причини, симптоматика і терапія

26.04.2019 13:00

Хвороба Меньєра - це патологія внутрішнього вуха, що характеризується запамороченнями, шумом у вухах і погіршенням слуху. Дане захворювання має запальний характер і обумовлено скупченням рідини у внутрішньому вусі. Воно завдає чимало дискомфорту, оскільки крім слуху впливає і на вестибулярні функції. На щастя, при своєчасному зверненні хвороба Меньєра виліковна.

Причини і види хвороби Меньєра

Походження захворювання до кінця не вивчено. Воно зустрічається у представників різних вікових груп, у дітей проявляється вкрай рідко. В середньому вік пацієнтів коливається від 17 до 70 років, найбільш часто хворобою страждають люди від 30 до 50 років. Характер її переважно односторонній.

До причин розвитку патології відносять:

  • Спадкові фактори
  • Вірусні інфекції
  • Травми вуха
  • Алергії
  • Порушення водно-сольового балансу
  • Проблеми з судинами
  • Збої у виділенні секрету клітинами вушного лабіринту
  • Гормональні порушення

Виділяють три форми захворювання: кохлеарную, вестибулярну і змішану. Найбільш поширеним серед пацієнтів вважається третій варіант. Також захворювання класифікують за ступенем тяжкості: легка, середня і важка. Вони визначаються тривалістю нападів і їх частотою.

Чим більше запущене захворювання, тим складніше його перемогти. В особливо важких випадках атаки тривають по кілька годин і повторюються щодня. Тому основний прогноз для тих, хто не лікує хворобу Меньєра - інвалідність. Але при ранньому виявленні та грамотній терапії перспективи набагато райдужні.

Симптоматика захворювання

Дана патологія проявляється у формі нападів, в процесі яких людина відчуває:

  • Позиви до блювоти
  • Запаморочення
  • Відчуття провалу тіла в просторі, дезорієнтацію
  • Ілюзію кружляння навколишніх предметів
  • Відчуття закладеності і здавлювання в вусі
  • Шум і дзвін у вухах
  • Рясне потовиділення
  • Погіршення слуху
  • Складнощі з утриманням рівноваги тіла
  • Порушення координації рухів
  • Прискорене серцебиття поряд із задишкою

Частота і тривалість нападів варіюється залежно від ступеня захворювання. При легких формах вони тривають 2-3 хвилини і повторюються в середньому через 8 годин. У запущених випадках муки тривають по кілька годин, а то й днів, а проміжки між ними скорочуються до кількох годин.

Зрозуміло, про комфорт та якість життя в подібному випадку мова не йде. Єдине бажання людини під час нападу - це лягти з закритими очима на рівну поверхню. Якщо почитати відгуки про хвороби Меньєра, стає ясно, що вона погано сумісна з роботою та іншими сферами життя. Вона прирікає людину на болісне існування в постійному передчутті нового нападу.

На ранніх стадіях симптоматика проявляється тільки під час атак, але в міру прогресування перетікає в постійну фазу. Це означає, що, пацієнти з даним захворюванням планомірно втрачають слух і можуть чути шум у вухах навіть між нападами. Саме цим і небезпечно захворювання - воно загрожує інвалідністю по слуху.

Чого побоюватися при хворобі Меньєра?

Якщо не приділити уваги проблемі, вона буде прогресувати. Сприйняття звуків погіршиться на постійній основі, починаючи з низьких частот, а потім торкнеться всі інші. Після кожного нападу структури внутрішнього вуха уражаються все сильніше, і це незворотний процес. Внаслідок туговухість посилюється і навіть може дійти до повної глухоти. Після остаточної втрати слуху, до речі, запаморочення зазвичай припиняються.

Лікувати захворювання краще на ранніх фазах, коли чітко простежується різниця між нападом і ремісією. Поступово вона розмивається, оскільки навіть в інтервалах між атаками людина відчуває млявість, шум у вухах, збої роботи вестибулярного апарату. Це сильно погіршує працездатність.

Для пацієнтів, які запустили хворобу Меньєра, прогноз невтішний: прогресування приглухуватості, відчутне зниження якості життя, втрата працездатності. Згодом організм настільки виснажується, що новий напад може спровокувати все що завгодно: найменше нервове перенапруження, запах тютюнового диму, шум на вулиці, ковток вина, підвищення температури тіла. І навіть якщо людина ретельно захищає себе від зовнішніх подразників, це не застрахує її від чергової атаки.

Як виявляють хворобу Меньєра?

З симптомами захворювання слід звертатися до отоларинголога, але далеко не всі пацієнти здогадуються до цього відразу. Адже існує чимало хвороб зі схожими ознаками, тому людина відразу підозрює хворобу неврологічного характеру, наприклад, пухлина або крововилив у мозку. Але саме по поєднанню запаморочення зі слуховими розладами і визначається дана патологія.

Діагностика Меньєра здійснюється за допомогою різних методів:

  • Аудіометричні дослідження - тональна аудіометрія, імпедансометрія, проби камертоном, отоакустична емісія. Дозволяють виявити зміщення порогів сприйняття на низьких частотах, що характерно для захворювання. Також в ході цих процедур визначається розрив між кістковою і повітряною провідністю, функціональність внутрішньовушних м'язів, провідність слухових кісточок.
  • Отоскопія і мікроотоскопія - дає інформацію про стан слухового проходу і барабанної перетинки.
  • Промонторіальний тест - виявляє ураження слухового нерва.
  • МРТ - виключає невралгічні захворювання.
  • Проби на збої вестибулярного апарату - отілотометрія, вестибулометрія, стабілографія та інші.
  • Дослідження стану головного мозку - електроенцефалографія, ЕХО-ЕГ, перевірка мозкових судин, заміри внутрішньочерепного тиску.
  • Гліцерин-тест на ендолімфатичний тиск - один з дієвих прийомів виявлення хвороби Меньєра.
  • Тести Вебера і Ренні - підтверджують нейросенсорне зниження слуху.

Основні джерела, з яких люди черпають інформацію про хворобу Меньєра - форуми і різні сайти в інтернеті, поради знайомих, які стикаються з цією проблемою. Але важливо розуміти, що кваліфіковану допомогу надасть лише лікар. Тому дуже небезпечно займатися самодіагностикою і самолікуванням. По-перше, ви можете поставити собі діагноз неправильно. По-друге, некоректна терапія тільки зашкодить.

Як лікувати хворобу Меньєра?

Дане захворювання не смертельно, але якість життя псує добряче. До того ж воно може призвести до втрати слуху, аж до повної глухоти. Людина не може продуктивно працювати, отримувати задоволення від спілкування з близькими. У міру прогресування проблеми вона стає дратівливою і замкнутою, прагне до самоти.

Напад може наздогнати під час прогулянки, за кермом автомобіля, на важливих переговорах або в подорож. Це дуже заважає повноцінному життю, доставляє масу незручностей. З часом може і зовсім дійти до инвалидизирующого стану, при якому людина здатна лише лежати під час атак, а потім відходити від них кілька годин.

Так як же перемогти проблему? Почнемо з головного, що потрібно знати людям, яким поставили діагноз хвороба Меньєра: лікування народними засобами не допоможе! Ніякі примочки, втирання, прогрівання не допоможуть вам позбавитися від цього захворювання. А ось зробити гірше можуть цілком. Важливо розуміти, що лише кваліфікований лікар здатний вибрати правильні заходи терапії.

Оскільки головна причина захворювання викликана скупченням рідини у внутрішньому вусі, заходи лікування спрямовані на зниження її рівня. Пацієнту зазвичай прописують спеціальні препарати, а також призначають дієту. Йому слід виключити каву, алкоголь, дотримуватися здорового раціону. Також рекомендують кинути палити і по можливості уникати тютюнового диму.

Якщо в процесі хвороби людина встигла частково втратити слух, йому призначають слухові апарати. Це ефективний захід при нейросенсорній приглухуватості, яка, як відомо, є незворотною. На щастя, сучасні прилади для корекції слуху успішно справляються з компенсацією недуги і володіють широким функціоналом. Вони настроюються індивідуально під користувача і забезпечують якісне сприйняття звуків.

При лікуванні хвороби Меньєра препарати призначаються лікарем комплексно. Їх умовно можна розділити на дві категорії: знімають напад і довгострокові. У першому випадку допомагають нейролептики, судинорозширювальні і гістамінні. Їх людина приймає, коли відчуває симптоми початку атаки. До того ж вона на постійній основі приймає ліки, що допомагають вилікувати захворювання. До них відносять:

  • Сечогінні
  • Препарати для поліпшення мікроциркуляції внутрішнього вуха
  • Атропін
  • Венотоникі
  • Нейропротектори
  • Гістамінні

Хворому рекомендують дотримуватися здорового способу життя. Йому показані фізичні вправи, що допомагають укріпити вестибулярний апарат. Однак не завжди прийом медикаментів і перегляд режиму допомагають, особливо на запущених стадіях хвороби. Тому в деяких випадках приймається рішення в хірургічному втручанні.

Якщо у вас погіршився слух на тлі хвороби Меньєра, то розумним рішенням буде підібрати слуховий апарат. Цей компактний і функціональний прилад допоможе повернути радість спілкування. Центр «Беттертон» пропонує великий вибір моделей на будь-який бюджет. Тут же можна пройти діагностику слуху та визначити відповідні параметри слухового апарату. Наші досвідчені сурдологи з радістю допоможуть вам зробити правильний вибір. Зв'яжіться з нами по телефону або через форму на сайті, щоб домовитися про консультації!



Коментарі

У нас поки немає коментарів до цієї статті.



Додати коментар