Медичний порталСтаттіАлергія на холод

Алергія на холод

11.05.2020 18:21


Дізнайтеся:

  1. Що таке алергія на холод або холодовий дерматит

  2. Чому розвивається алергія на холод

  3. Як проявляється холодовий дерматит


Холодову алергію можна сплутати з проявами інших алергічних реакцій. Про неї поки мало що відомо, і людина може не знати, що подразником став саме холод. Найчастіше вона проявляється, коли температура опускається нижче -10 С. Однак у деяких людей ознаки алергії проявляються вже при 0 С. Давайте розберемося, чому так відбувається, як запідозрити проблему, і що з нею робити!


Причини непереносимості холоду

При охолодженні в крові підвищується рівень кріоглобулінівв. Зазвичай це проявляється у вигляді почервоніння і печіння шкіри і пов'язане зі звуженням судин. Але варто 5-10 хвилин побути в теплому приміщенні і дискомфорт проходить.


З алергією на холод все інакше. Кріоглобуліни реагують дуже активно, і на відміну від звичайного переохолодження, симптоматика проходить тільки через кілька годин, а то й днів.


Алергічна реакція на низькі температури розвивається у людей, які:

  1. Нещодавно перенесли грип, ГРВІ та інші інфекційні хвороби

  2. Страждають на хронічний фарингіт, тонзиліт і іншими ЛОР-хворобами

  3. Хворіють розладами шлунково-кишкового тракту і патологіями печінки

  4. Мають в анамнезі інші алергічні реакції


Головний подразник в даному випадку низька температура повітря. Алергічна реакція проявляється на обличчі, руках, вухах тих ділянках, які були відкриті під час перебування на холодній вулиці. Тому її часто називають холодовим дерматитом і холодовою кропив'янкою.


Симптоматика алергії на холод

Ознаки патології багато в чому схожі на звичайні прояви шкірних алергічних реакцій. На відкритих ділянках шкіри з'являється почервоніння і висипання, дрібні або великі пухирі. Все це супроводжується свербінням, іноді болем. Іноді висипання розповсюджується по всьому тілу.


При холодового дерматиті можуть проявлятися і інші ознаки:

  1. Холодовий риніт на морозі розвивається рясний нежить

  2. Псевдоалергійний кон'юнктивіт зазвичай проявляється набряком повік і сильною сльозоточивість на холоді

  3. Сухий кашель виникає через подразнення горла холодним повітрям


Діагностика

Якщо підозрюєте у себе цю проблему, проведіть невеликий домашній тест. Прикладіть до руки на 5 хвилин кубик льоду і подивіться на реакцію. Якщо з'явилася висип швидше за все, у вас є алергія на холод. Але самодиагностика не дає високу точність, тому в будь-якому випадку потрібно перевіритися у лікаря. Він проведе спеціальні проби, поставить діагноз і дасть рекомендації.



Коментарі

У нас поки немає коментарів до цієї статті.



Додати коментар