Медичний порталПрепаратиЛЛінкоміцин-Здоров'я

Лінкоміцин-Здоров'я - инструкция, аналоги

Лінкоміцин-Здоров'я Здоров'я, ФК, ТОВ, м.Харків, Україна Украина

Лінкоміцин-Здоров'я Здоров'я, ФК, ТОВ, м.Харків, Україна Украина

Международное название:

Lincomycin

Тип:

Медичний препарат

Производитель:

Здоров'я, ФК, ТОВ, м.Харків, Україна

Страна производства:

Украина

Форма выпуска:

капсули по 250 мг №30 (10х3);
розчин д / ін. 30% по 1 мл в амп.№10;
розчин д / ін. 30% по 2 мл в амп.№10

Категория отпуска:

по рецепту

Дополнительноя информация

Оригинал/Дженерик:

Нет данных

Разрешен в России:

Нет данных

Разрешен в ЕС:

Нет данных

Разрешен в США:

Нет данных

Вождение авто:

Не рекомендовано

Грудным детям:

Не рекомендовано

Кормящим:

Не рекомендовано

Беременным:

Не рекомендовано

Инструкция по применению

Склад

діюча речовина: lincomycin;

1 мл розчину містить лінкоміцину гідрохлориду моногідрату у перерахуванні на лінкоміцин 300 мг;

допоміжні речовини: динатрію едетат, натрію гідроксид, вода для ін’єкцій.

Лікарська форма

Розчин для ін’єкцій.

Фармакотерапевтична група

Антибактеріальні засоби для системного застосування. Лінкозаміди. Код АТС J01F F02.

Показання

Лікування інфекцій, спричинених чутливими штамами грампозитивних аеробних або анаеробних бактерій:

  • ЛОР-органів, включаючи тонзиліт, фарингіт, середній отит, синусит, мастоїдит, скарлатину, а також як допоміжна терапія при дифтерії;
  • дихальних шляхів, включаючи гострий і хронічний бронхіт, пневмонію;
  • шкіри і м’яких тканин, включаючи панікуліт, фурункульоз, абсцес, імпетиго, вугри, інфекції ран, а також такі захворювання як бешиха, лімфаденіт, пароніхія (панарицій), мастит і гангрена шкіри;
  • кісток і суглобів, включаючи остеомієліт і септичний артрит;
  • септицемії і ендокардиту;
  • бактеріальної дизентерії. Хоча бактерії роду Shigella резистентні до лінкоміцину in vitro (мінімальна інгібуюча концентрація – приблизно 200-400 мкг/мл), лінкоміцин є ефективним для лікування дизентерії, оскільки у кишечнику досягаються дуже високі рівні лінкоміцину (приблизно 3000-7000 мкг/г у випорожненнях).

Протипоказання

Підвищена чутливість до компонентів препарату/кліндаміцину; тяжкі грибкові захворювання шкіри, слизової оболонки порожнини рота, піхви; тяжка печінкова/ниркова недостатність; коліт, діарея нез’ясованого походження; міастенія.

Спосіб застосування та дози

Перед застосуванням препарату необхідно провести шкірну пробу на чутливість до лінкоміцину.

Дорослі.

Внутрішньом’язові ін’єкції. Звичайна доза становить:

1. 600 мг внутрішньом’язово кожні 24 години.

2. Більш тяжкі форми інфекцій: по 600 мг внутрішньом’язово кожні 12 годин (або частіше), що визначається тяжкістю інфекції.

Внутрішньовенні ін’єкції. Звичайна доза становить:

1. Від 600 мг до 1 г кожні 8-12 годин.

2. При більш тяжких інфекціях ці дози можуть бути підвищені.

3. При станах, що становлять загрозу для життя, добова доза для внутрішньовенного введення може становити до 8 г.

Діти віком від 1 місяця.

Внутрішньом’язові ін’єкції.

1. 10 мг/кг/добу у вигляді 1 внутрішньом’язової ін’єкції.

2. Більш тяжкі форми інфекцій – 10 мг/кг кожні 12 годин або частіше.

Внутрішньовенні ін’єкції. Від 10 до 20 мг/кг/добу, залежно від тяжкості інфекції, може бути введено кількома дозами відповідно до описаних правил розведення і швидкості інфузії.

Дозування для пацієнтів з порушенням функції печінки або нирок. У пацієнтів з порушенням функції печінки або нирок збільшується T½ лінкоміцину із сироватки крові, що є підставою для зниження частоти введення лінкоміцину у пацієнтів з порушеною функцією печінки чи нирок. Якщо терапія лінкоміцином необхідна для пацієнтів зі значним порушенням функції нирок, відповідна доза має становити від 25 % до 30 % від дози, рекомендованої для пацієнтів з нормальною функцією нирок.

Тривалість лікування визначається індивідуально.

Інфекції, спричинені β-гемолітичним стрептококом. Лікування має тривати не менше 10 днів.

Розведення і швидкість інфузії.

Доза для введення у формі інфузії розраховується таким чином:

1 г лінкоміцину розводиться не менше, ніж у 100 мл відповідного розчину для розведення (0,9 % розчин натрію хлориду), при цьому тривалість інфузії має бути не менше 1 години.

Доза
Об’єм розчину для розведення
Тривалість інфузії
600 мг
100 мл
1 година
1 г
100 мл
1 година
2 г
200 мл
2 години
3 г
300 мл
3 години
4 г
400 мл
4 години

Зазначені дози можна вводити повторно, частота введення визначається у разі необхідності, при цьому добова доза не має перевищувати максимальну рекомендовану дозу лінкоміцину, що становить 8 г.

Примітка. Можуть виникати тяжкі реакції з боку серцево-судинної і дихальної систем, якщо даний препарат вводити у більш високих, ніж рекомендовані, концентраціях і з більшою швидкістю.

Побічні реакції

З боку системи кровотворення: оборотна лейкопенія, нейтропенія, агранулоцитоз, тромбоцитопенічна пурпура; є окремі повідомлення про апластичну анемію і панцитопенію, при яких не можна виключити вплив лінкоміцину як причину побічної реакції.

Алергічні реакції: висипання, свербіж, кропив’янка; рідко – дерматит (ексфоліативний, везикуло-бульозний); сироваткова хвороба, ангіоневротичний набряк, анафілактичний шок, деякі з яких розвивались у хворих з гіперчутливістю до пеніциліну; рідко були зареєстровані випадки мультиформної еритеми і випадки, схожі на синдром Стівенса-Джонсона.

З боку травної системи: глосит, стоматит, нудота, блювання, діарея, печія, дискомфорт і біль у животі, свербіж у ділянці ануса, транзиторне підвищення рівня печінкових трансаміназ і білірубіну у крові, жовтяниця; рідко – псевдомембранозний коліт (ПК).

Інші: вагініт, порушення функції нирок (азотемія, олігурія, протеїнурія), дзвін у вухах, вертиго; при тривалому застосуванні у високих дозах – кандидоз.

Місцеві реакції: при внутрішньом’язовому введенні – подразнення, біль, інфільтрат, абсцес; при внутрішньовенному введенні можливе виникнення тромбофлебіту.

При швидкому внутрішньовенному введенні: зниження артеріального тиску; рідко – пригнічення серцевої діяльності і функції дихальної системи, запаморочення, загальна слабкість, розслаблення скелетної мускулатури аж до кардіопульмонального шоку.

Імовірність виникнення цих реакцій може бути зведена до мінімуму при введенні препарату у формі глибоких внутрішньом’язових ін’єкцій при відмові від використання постійних внутрішньовенних катетерів.

Передозування

У випадку передозування можливе виникнення вторинних гастроінтестинальних розладів, включаючи біль у животі, нудоту, блювання, діарею. Описані тяжкі реакції з боку серцево-легеневої системи після занадто швидкого внутрішньовенного введення нерозведених високих доз. Такі реакції не виникали, якщо препарат був розведений згідно з рекомендаціями.

Лікування передозування можливе за допомогою шлункового лаважу або провокування блювання. Специфічний антидот невідомий. Гемодіаліз і перитонеальний діаліз неефективні.

Застосування у період вагітності або годування груддю

У період вагітності препарат не застосовують за винятком випадків, коли це необхідно за життєвими показаннями. Не виявлено тератогенних ефектів у дослідженнях на щурах, яким вводилась доза лінкоміцину, що перевищує найвищу рекомендовану дозу для людини більше, ніж у 55 разів; при пероральному введенні лінкоміцину у дозі, що перевищує у 7,5 раз максимальну дозу для людини, не зареєстровано небажаних впливів на виживання потомства. У людини лінкоміцин проникає через плаценту і визначається у сироватці пуповинної крові на рівні 25 % від рівня у сироватці крові матері, не спостерігається значного накопичення препарату в амніотичній рідині. У дітей 302 пацієнток, які приймали лінкоміцин на різних термінах вагітності, не спостерігалося збільшення частоти вроджених аномалій чи уповільнення розвитку порівняно з контрольною групою при спостереженні до семирічного віку.

При необхідності застосування препарату годування груддю слід припинити.

Діти

Препарат застосовувати дітям віком від 1 місяця.

Особливості застосування

Лікування антибіотиками може призводити до порушення нормальної флори товстого кишечнику і зумовити надмірний ріст клостридій. Дослідження показали, що токсини А і В, продуковані Clostridium difficile, є основною причиною виникнення антибіотик-асоційованого коліту. Повідомлялося про випадки розвитку ПК від легкої форми до такої, що становить загрозу для життя, при застосуванні майже всіх антибіотиків, включаючи лінкоміцин. Важливо розглянути діагноз C. difficile-асоційованої діареї у пацієнтів, у яких діарея виникла після лікування антибіотиками; є необхідним детальний збір анамнезу, оскільки були зареєстровані випадки ПК у період лікування або через 2-3 тижні після закінчення лікування антибіотиками. Це ускладнення найбільш імовірне при тяжких захворюваннях у людей літнього віку, а також в ослаблених хворих. Одразу після встановлення первинного діагнозу ПК слід почати лікування. У випадках ПК легкого ступеня тяжкості зазвичай достатньо припинити застосування препарату. При ступенях тяжкості від середнього до тяжкого слід проводити лікування із введенням розчинів електролітів і білків та призначенням антибіотиків, ефективних проти C. difficile при коліті, у т. ч. можна застосовувати бацитрацин внутрішньо по 25000 МО 4 рази на добу протягом 7-10 днів. Не можна застосовувати лікарські засоби, які спричиняють кишковий стаз.

Прийом антибіотиків може призводити до надмірного росту нечутливих мікроорганізмів, зокрема дріжджових грибків.

Препарат слід призначати з обережністю хворим на бронхіальну астму та алергічні захворювання, пацієнтам із захворюваннями травного тракту в анамнезі, особливо з колітом.

В окремих випадках септицемія та ендокардит, спричинені чутливими мікроорганізмами, добре піддаються терапії лінкоміцином, однак при цих захворюваннях перевага надається використанню бактерицидних препаратів.

Незважаючи на те, що лінкоміцин проникає у цереброспінальну рідину, його рівень може бути недостатнім для лікування менінгітів, тому препарат не слід призначати у таких випадках.

Препарат не слід вводити у вигляді внутрішньовенних болюсних нерозведених ін’єкцій.

При подовженні антибіотикотерапії лінкоміцином слід проводити тести функції печінки і нирок.

Пацієнтам із тяжкими захворюваннями печінки/нирок, що супроводжуються серйозними порушеннями метаболізму, підбор дози треба проводити з обережністю (зменшити разову дозу лінкоміцину на 1/3-½ і збільшити інтервал між введеннями), а при терапії високими дозами слід здійснювати моніторинг рівня лінкоміцину у сироватці крові.

Щоб запобігти розвитку асептичного некрозу, внутрішньом’язові введення проводити глибоко у м’яз.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами

У період лікування слід утримуватися від керування автотранспортом і занять потенційно небезпечними видами діяльності, що вимагають підвищеної концентрації уваги і швидкості психомоторних реакцій.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій

При одночасному застосуванні з міорелаксантами периферичної дії та із засобами для інгаляційного наркозу спостерігається посилення нервово-м’язової блокади, аж до розвитку апное (для зняття блокади застосовують антихолінестеразні препарати або кальцію хлорид). При поєднанні з опіоїдними аналгетиками підвищується ризик пригнічення дихання, аж до апное. При одночасному застосуванні з пеніцилінами, цефалоспоринами, хлорамфеніколом або еритроміцином можливий антагонізм антимікробної дії. При одночасному застосуванні з аміноглікозидами можливий синергізм дії. Прийом протидіарейних препаратів знижує ефект лінкоміцину.

Фармакологічні властивості

Фармакодинаміка. Антибіотик групи лінкозамідів, що продукується Streptomyces lincolniensis або спорідненими актиноміцетами.

Механізм дії обумовлений пригніченням синтезу білка мікроорганізмів унаслідок зворотного зв’язування з 50S субодиницею рибосом; порушує утворення пептидних зв’язків. Залежно від чутливості мікроорганізмів і концентрації антибіотика, лінкоміцин може виявляти як бактеріостатичну, так і бактерицидну дію. Спектр активності in vitro включає ряд збудників:

Чутливі мікроорганізми (МІК ≤ 2 мкг/мл):

анаеробні грампозитивні бактерії, які не утворюють спори, у т. ч. Propionibacterium spp., Eubacterim spp., а також Actinomyces spp.;

анаеробні і мікроаерофільні грампозитивні коки, у т. ч. Peptococcus spp., Peptostreptococcus spp. і мікроаерофільні стрептококи;

аеробні грампозитивні мікроорганізми, у т. ч. стафілококи, стрептококи (за винятком S. faecalis) і пневмококи.

Мікроорганізми з помірною чутливістю (МІК становить 2-4 мкг/мл):

анаеробні грамнегативні бактерії, що не утворюють спори, у т. ч. Bacteroides spp., Fusobacterium spp.;

анаеробні грампозитивні бактерії, що утворюють спори, у т. ч. Clostridium spp.

Резистентні мікроорганізми або мікроорганізми з низькою чутливістю (МІК ≥ 8 мкг/мл), у т. ч. Streptococcus faecalis, Neisseria spp., більшість штамів Haemophilus influenzae, Pseudomonas spp. та інші грамнегативні мікроорганізми.

Хоча бактерії роду Shigella резистентні in vitro до лінкоміцину (МІК приблизно становить  200-400 мкг/мл), лінкоміцин ефективний при цьому захворюванні у зв’язку з тим, що у кишечнику досягається дуже високий рівень лінкоміцину (приблизно 3000-7000 мкг/г випорожнень).

Спостерігалась перехресна резистентність дисоційованого типу in vitro між лінкоміцином і кліндаміцином з одного боку і макролідами (еритроміцин, олеандоміцин і спіраміцин) – з іншого боку. Абсолютна перехресна резистентність існує між лінкоміцином і кліндаміцином. В експериментах in vitro та in vivo не спостерігалося швидкого розвитку резистентності мікроорганізмів до лінкоміцину. У стафілококів резистентність in vitro до лінкоміцину або кліндаміцину розвивається повільно, поступово.

Фармакокінетика. Внутрішньом’язове введення одноразової дози 600 мг дає змогу отримати Сmax у сироватці, що дорівнює 12-20 мкг/мл, через 0,5-1 годину, при цьому концентрація, що піддається визначенню, зберігається протягом 24 годин. При внутрішньовенній інфузії лінкоміцину по 600 мг тривалістю 2 години вдається досягнути Сmax у сироватці, що становить 20 мкг/мл, протягом 30 хвилин і підтримувати концентрацію, яка становить 1-2 мкг/мл, протягом 14 годин.

На підставі прямих і непрямих ознак встановлено, що зв’язування з білками знижується при підвищенні концентрації у сироватці крові (насичуване зв’язування з білками плазми).

У крові плода, у перитонеальній і плевральній рідинах можуть досягатися концентрації, що становлять 25-50 % від рівня у крові, у материнському молоці цей показник становить 50-100 %, у кістковій тканині – близько 40 % і у навколишніх м’яких тканинах – 75 %.

Разом з тим лінкоміцин повільно проникає у спинномозкову рідину (1-18 % від рівня у крові); при захворюванні менінгітом рівень у лікворі досягає 40 % від рівня у крові.

Значна частина препарату метаболізується, метаболізм відбувається переважно у печінці. У нормі T½становить 5,4 ± 1 годину. Однак цей період може подовжуватися при порушеннях функції печінки і/або нирок. У зв’язку з цим слід взяти до уваги необхідність зменшення частоти введення лінкоміцину хворим із порушенням функції печінки або нирок.

Після внутрішньом’язового введення 600 мг екскреція бактеріологічно активного препарату у сечу становить 1,8-24,8 % (у середньому – 17,3 %), а у випорожнення – 4-14 %. Після внутрішньовенного введення 600 мг протягом 2 годин екскреція бактеріологічно активного препарату у сечу становить 4,9-30,3 % (у середньому – 13,8 %). Решта препарату виділяється у формі бактеріологічно неактивних метаболітів. Гемодіаліз і перитонеальний діаліз не впливають на екскрецію лінкоміцину з крові.

Основні фізико-хімічні властивості

прозорий безбарвний або злегка жовтуватий розчин, з легким специфічним запахом.

Несумісність

Препарат несумісний в одному шприці або крапельниці з фенітоїном, канаміцином і новобіоцином. Фармацевтично несумісний з ампіциліном, барбітуратами, теофіліном, кальцію глюконатом, гепарином і магнію сульфатом.

Термін придатності

3 роки.

Умови зберігання

Зберігати в оригінальній упаковці при температурі не вище 25 °С.

Зберігати у недоступному для дітей місці.

Упаковка

Розчин для ін’єкцій 300 мг/мл по 1 мл або 2 мл в ампулах № 5х2, № 10 у блістері у коробці; № 10 у коробці.

Категорія відпуску

За рецептом.

Виробник

ТОВ «Фармацевтична компанія «Здоров’я».

Місцезнаходження

Україна, 61013, м. Харків, вул. Шевченка, 22.

Аналоги препарата: Лінкоміцин-Здоров'я