Медичний порталЛікаріХарківГастроентерологПархоменко Людмила Костянтинівна
Пархоменко Людмила Костянтинівна

Пархоменко Людмила Костянтинівна

Гастроентеролог

Харківська область, Харків
ДУ "ІОЗДП НАМН" просп. 50-річчя ВЛКСМ, 52-А
+38 (0572) 62-20-01

Про лікаря

Людмила Костянтинівна Пархоменко народилася 1 січня 1942 на ст. Вапняної Барського району Хабаровського краю. З 1944 року живе в м Харкові. У 1966 р закінчила Харківський медичний інститут (ХМИ), педіатричний факультет, отримала диплом лікаря-педіатра. З 1966-го по 1969 р - старший лаборант кафедри госпітальної педіатрії ХМИ. Свою трудову діяльність починала під керівництвом професорів Володимира Олександровича Білоусова і Ганни Федорівни Доброгаевой. З 1969 р по 1974 р - асистент кафедри госпітальної педіатрії ХМИ. Працювала під керівництвом професора В.С. Приходько. З 1974 р по 1978 - молодший науковий співробітник Інституту охорони здоров'я дітей та підлітків. У 1978 р захистила кандидатську дисертацію «Лікувальна фізична культура в терапії дітей та підлітків, що страждають ожирінням». У співавторстві з професором В.С. Приходько написала монографію «Лікувальна фізкультура в клініці дитячих хвороб» (1981 р). Ця монографія і сьогодні є, мабуть, єдиною книгою по застосуванню лікувальної фізкультури в дитячому віці.

У 1978 р професором А.І. Корнілової була організована кафедра гігієни, фізіології та патології дітей підліткового віку при Українському інституті удосконалення лікарів, де Л.К. Пархоменко продовжувала свою роботу на посаді асистента. Пройшла шлях від асистента до завідувача кафедри. Кафедра в подальшому змінила свою назву і в даний час є кафедрою підліткової медицини при Харківській медичній академії післядипломної освіти.

У 1987 р захистила докторську дисертацію «Обгрунтування системи заходів боротьби з виразковою хворобою у дітей та підлітків» і отримала диплом доктора медичних наук. З 1989 р - професор. З 1987 р затверджена на посаді завідуючої кафедрою як обрана за конкурсом і донині керує кафедрою підліткової медицини, яка є опорною кафедрою і єдиною в Україні. Пріоритетними напрямками науково-практичної діяльності кафедри є: організація підліткової служби в Україні; наукові розробки і впровадження в області гастроентерології підліткового віку; питання діагностики та лікування патології шлунка, виразковій і дуоденальної виразки, патології жовчного міхура і кишечника; питання медико-соціальної адаптації молоді до сімейного життя.

Під керівництвом професора Л.К. Пархоменко підготовлені 6 кандидатів і 1 доктор медичних наук. В даний час під її керівництвом виконуються кандидатська і докторська дисертації. Автор 196 наукових праць, які опубліковані у центральних журналах України та Росії, 10 методичних рекомендацій, 4 патентів. Під її редакцією у 2004 р вийшло керівництво «Ювенологія», присвячене фізіології та патології дітей підліткового віку. Книга викликала інтерес у педіатрів, підліткових фахівців, лікарів загальної практики - сімейної медицини. Матеріали керівництва використовуються співробітниками багатьох кафедр педіатрії українських вишів у навчальному процесі.

За досягнення в діагностиці та лікуванні захворювань органів травлення кафедра була нагороджена медаллю Всеросійського виставкового центру в 1994 р Професор Л.К. Пархоменко - член редакційної ради журналу «Російський журнал гастроентерології, гепатології, колопроктології» РАМН, член редакційної колегії журналу «Сучасна педіатрія», член редакційної ради журналу «Здоров'я дитини». Учасник Європейської гастроентерологічної тижня (Барселона, 1993; Белград, 1994; Париж, 1996; Відень, 1998). З 2000 р є головою спеціалізованої вченої ради Д64.609.02 при Харківській медичній академії післядипломної освіти МОЗ України щодо проведення захисту дисертацій на присвоєння наукового ступеня, доктором медичних наук за спеціальністю 14.01.10 - педіатрія. Лікар вищої категорії. Нагороджувалася грамотами Міністерства охорони здоров'я України, обласної держадміністрації, профспілки медичних працівників. Член вченої ради Харківської медичної академії післядипломної освіти, член вченої ради Інституту охорони здоров'я дітей та підлітків АМН України. Веде лікувально-консультативну роботу в клініці і поліклініці інституту ОЗДП, надає постійну консультативну та організаційну допомогу лікарям дитячих поліклінік м.Харкова та в областях України під час проведення виїзних циклів по підліткової медицини.

Відгуки про лікаря Пархоменко Людмила Костянтинівна

У нас поки немає відгуків до цього лікаря. Але ви можете їх додати.

Додати відгук