Анжелік - инструкция, аналоги

Анжелік Байєр Фарма АГ, Німеччина. Германия

Анжелік Байєр Фарма АГ, Німеччина. Германия

Тип:

Медичний препарат

Производитель:

Байєр Фарма АГ, Німеччина.

Страна производства:

Германия

Форма выпуска:

таблетки, в/о, №28 (28х1)

Категория отпуска:

по рецепту

Дополнительноя информация

Оригинал/Дженерик:

Нет данных

Разрешен в России:

Нет данных

Разрешен в ЕС:

Нет данных

Разрешен в США:

Нет данных

Вождение авто:

Противопоказаний нет

Грудным детям:

Не рекомендовано

Кормящим:

Не рекомендовано

Беременным:

Не рекомендовано

Инструкция по применению

Склад

діючі речовини: естрадіол, дроспіренон; 1 таблетка містить естрадіолу (у вигляді естрадіолу гемігідрату) 1,0 мг і дроспіренону 2,0 мг;

допоміжні речовини: лактози моногідрат, крохмаль кукурудзяний, крохмаль модифікований, повідон 25 000, магнію стеарат, гідроксипропілметилцелюлоза, макрогол 6 000, тальк, титану діоксид (Е 171), заліза оксид червоний (Е 172).

Лікарська форма

Таблетки, вкриті оболонкою.

Фармакотерапевтична група

Гормони статевих залоз. Естроген-гестагенні комбінації.

Код АТС G03F A. 

Клінічні характеристики

Показання.

Замісна гормональна терапія (ЗГТ) для лікування симптомів клімаксу у жінок зі збереженою маткою в постменопаузі, таких як припливи жару та епізоди посиленого потовиділення, порушення сну, депресивні зміни настрою, знервованість а також з атрофічними змінами урогенітального тракту, пов’язаних зі значно зниженою продукцією естрогенів в організмі внаслідок настання природної менопаузи, гіпогонадизму, оваріоектомії (видалення яєчників) або первинної дисфункції яєчників.

Профілактика постменопаузального остеопорозу.

Протипоказання

Препарат не повинен застосовуватися за наявності будь-якого із нижчезазначених станів або захворювань. Якщо будь-який із цих станів або захворювань виникає під час застосування препарату, його прийом слід негайно припинити:

  • патологічна генітальна кровотеча нез’ясованої етіології;
  • рак молочної залози або підозра на нього;
  • злоякісні пухлини чи передзлоякісні стани, що є гормонозалежними, або підозра на них;
  • пухлини печінки (доброякісні або злоякісні) нині або в минулому;
  • тяжкі захворювання печінки;
  • тяжке захворювання нирок нині або в минулому, поки лабораторні показники функцій нирок все ще не повернулися до норми;
  • артеріальна тромбоемболія в гострій стадії (наприклад інфаркт міокарда, інсульт);
  • тромбоз глибоких вен, тромбоемболічні порушення в активній стадії або ці стани в анамнезі;
  • високий ризик розвитку венозного або артеріального тромбозу;
  • тяжка гіпертригліцеридемія;
  • вагітність або період годування груддю;
  • підвищена чутливість до діючих речовин або до будь-якої з допоміжних речовин препарату.

Спосіб застосування та дози.

Початок застосування препарату Анжелік

Якщо ЗГТ було призначено вперше або має місце перехід на Анжелік з комбінованого препарату для безперервної ЗГТ, то прийом таблеток Анжелік можна розпочати у будь-який час.

Якщо має місце перехід на Анжелік з циклічного комбінованого препарату для ЗГТ, слід завершити поточний цикл терапії перед початком застосування препарату Анжелік.

Спосіб застосування

Препарат Анжелік приймають по 1 таблетці на добу, не розжовуючи, бажано в один і той самий час, незалежно від прийому їжі, запиваючи невеликою кількістю рідини. Кожна упаковка розрахована на 28-денний курс лікування.

Пропущені таблетки

Якщо запізнення в прийманні чергової таблетки менше ніж 24 години, слід прийняти її якомога швидше. Але якщо чергова таблетка не була прийнята протягом більше ніж 24 годин, не потрібно приймати додаткову таблетку.

Якщо було пропущено декілька таблеток поспіль, може розпочатися раптова кровотеча.

Пацієнти літнього віку

Немає даних, що свідчать про потребу в корекції дози у пацієнтів літнього віку. При застосуванні у жінок віком 65 років або старше див. розділ «Особливості застосування».

Пацієнти з печінковою недостатністю

У жінок з печінковою недостатністю легкого або середнього ступеня тяжкості дроспіренон добре переноситься. Застосування препарату Анжелік протипоказане жінкам з печінковою недостатністю тяжкого ступеня

( див. розділ «Протипоказання»).

Пацієнти з нирковою недостатністю

У жінок з нирковою недостатністю легкого або середнього ступеня тяжкості спостерігається дещо збільшена експозиція дроспіренону, проте вважається, що цей ефект не має клінічного значення. Застосування препарату Анжелік протипоказане жінкам з нирковою недостатністю тяжкого ступеня (див. розділ «Протипоказання»).

Побічні реакції

Побічні реакції, про які найчастіше повідомлялося при застосуванні препарату Анжелік - є біль у молочних залозах, генітальні кровотечі та гастроінтестинальний або абдомінальний біль. Дані реакції спостерігалися у ³ 6 % пацієнток.

Нерегулярні кровотечі можуть виникати при тривалому застосуванні препарату. Частота кровотеч збільшується пропорційно тривалості лікування.

Відзначалися такі серйозні побічні реакції, як артеріальна й венозна тромбоемболія та рак молочних залоз.

Додаткову інформацію див. також у розділі «Особливості застосування».

Частота побічних реакцій, про які повідомлялося у клінічних дослідженнях із застосуванням препарату Анжелік, підсумовані у таблиці нижче. У межах кожної групи побічні реакції представлені в порядку зменшення їх тяжкості. Частота визначається як дуже часті (³1/10), часті (³1/100 - <1/10), нечасті (³1/1000 - <1/100) та поодинокі (³1/10000 - <1/1000). 

Органи та системи
Дуже часті
Часті
Нечасті
Психічні розлади
 
 
Емоційна лабільність
 
Неврологічні розлади
 
Мігрень
 
Судинні розлади
 
 
Венозні й артеріальні тромбоемболічні явища*
Розлади шлунково-кишкового тракту
 
 
Гастроінтестинальний та абдомінальний біль
 
Розлади з боку репродуктивної системи та молочних залоз
 
Болючість молочних залоз (включаючи неприємні відчуття), генітальні кровотечі
Поліп шийки матки
Рак молочної залози**

*Дані щодо причинного зв’язку та частота базуються на епідеміологічних дослідженнях з препаратом Анжелік.

«Венозні та артеріальні тромбоемболічні явища» включають: периферичну оклюзію глибоких вен, тромбоз та емболію/оклюзію легеневих судин, тромбоз, емболію та інфаркт/інфаркт міокарда/церебральний інфаркт та інсульт (не геморагічний).

** Дані щодо причинного зв’язку базуються на постмаркетинговому досвіді; оцінка частоти базується на клінічних дослідженнях з препаратом Анжелік. 

Опис окремих побічних реакцій.

Нижче наведені побічні реакції з дуже низькою частотою розвитку або з відстроченим початком симптомів, які розцінені як такі, що пов’язані із застосуванням комбінованих лікарських засобів для безперервної гормонозамісної терапії.

Пухлини

  • Пухлини печінки (доброякісні та злоякісні).
  • Злоякісні новоутворення, залежні від статевих гормонів, та передзлоякісні стани (якщо у пацієнтки наявний такий стан, це є протипоказанням для застосування препарату Анжелік).

Інші стани

  • Хвороба жовчного міхура (відома здатність естрогенів до підвищення літогенних властивостей жовчі).
  • Деменція (існують обмежені дані клінічних досліджень лікарських засобів, які містять кон’юговані кінські естрогени, про збільшення ризику ймовірного розвитку деменції, якщо застосування препарату розпочато у жінок у віці 65 років і старше. Ризик може бути зменшений, якщо терапію розпочато в ранній постменопаузальний період, як це спостерігалося в інших дослідженнях. Дотепер невідомо, чи поширюються ці висновки також і на інші препарати для ЗГТ).
  • Рак ендометрія (дослідження показали, що відповідне включення у схему терапії прогестагенів нівелює дещо підвищений ризик раку ендометрія, що виникає при монотерапії естрогенами).
  • Гіпертензія (Анжелік може сприяти зниженню артеріально тиску у жінок з підвищеним артеріальним тиском).
  • Порушення функції печінки.
  • Гіпертригліцеридемія (при застосуванні ЗГТ на фоні гіпертригліцеридемії може підвищуватися ризик розвитку панкреатиту).
  • Зміни у глюкозотолерантності або вплив на периферичну інсулінорезистентність.
  • Збільшення у розмірах фіброїдних вузлів матки
  • Реактивація ендометріозу.
  • Пролактинома (ризик загострення гіперпролактинемії або індукція росту пухлини).
  • Хлоазма.
  • Жовтяниця або свербіж, пов’язані з холестазом.
  • Захворювання, зв’язок розвитку або загострення яких з прийомом ЗГТ остаточно не з’ясований: епілепсія; доброякісні захворювання молочних залоз, астма; порфірія; системний червоний вовчак, отосклероз; хорея мала.
  • У жінок зі спадковою схильністю до ангіоневротичного набряку екзогенні естрогени можуть викликати або посилювати симптоми ангіоневротичного набряку.
  • Гіперечутливість (включаючи такі симптоми, як висипання та кропив’янка).

 Передозування.

Дослідження гострої токсичності свідчать про те, що у випадку ненавмисного прийому кількох терапевтичних доз не очікується ризику гострої токсичності. У клінічних дослідженнях добре переносилися дози до 100 мг дроспіренону та препарати естрогену/прогестогену, що містять 4 мг естрадіолу. Передозування може спричинити нудоту, блювання та кровотечу відміни у деяких жінок. Специфічного антидоту не існує, лікування повинно бути симптоматичним.

Застосування у період вагітності або годування груддю

Анжелік протипоказаний для застосування вагітним жінкам і жінкам, які годують груддю. Якщо вагітність настала під час застосування препарату Анжелік, слід негайно припинити прийом препарату. Клінічні дані про вплив Анжелік на вагітність відсутні. Результати досліджень, проведених на тваринах, свідчать про несприятливу дію препарату протягом вагітності та лактації. Потенційний ризик для людини невідомий. Результати епідеміологічних досліджень на даний час не вказують на тератогенну дію комбінацій естрогену/прогестагену при їхньому випадковому застосуванні під час вагітності.

Невелика кількість дроспіренону виділяється у материнське молоко.

Діти

Препарат Анжелік не показний для застосування дітям та підліткам.

Особливості застосування

Анжелік не застосовується як контрацептивний засіб.

Перед початком ЗГТ при оцінці ризику/користі від лікування з урахуванням індивідуальних особливостей кожної пацієнтки слід брати до уваги зазначені нижче стани/фактори ризику.

Застосування ЗГТ слід негайно припинити у разі виявлення будь-якого із протипоказань, а також за наявності зазначених нижче станів та захворювань:

  • мігренеподібні або часті і незвично сильні головні болі, що з'являються вперше, чи інші симптоми, що, можливо, є продромальними ознаками оклюзії судин головного мозку;
  • рецидив холестатичної жовтяниці або холестатичного свербежу, що вперше спостерігалися під час вагітності або попереднього застосування статевих стероїдів;
  • симптоми тромботичних порушень або при підозрі на їх виникнення.

У разі виникнення рецидиву або загострення будь-якого із зазначених нижче захворювань або факторів ризику рекомендується повторно провести індивідуальний аналіз співвідношення користі і ризику терапії, беручи до уваги можливу необхідність припинити лікування.

Можливість синергічного збільшення ризику тромбозу слід розглядати для жінок, у яких мають місце декілька факторів ризику одночасно або один із факторів ризику більш виражений. У такому випадку цей підвищений ризик може бути більшим, ніж наявність декількох факторів ризику одночасно. ЗГТ не слід призначати у разі негативної оцінки співвідношення користь/ризик.

Венозна тромбоемболія

Результати епідеміологічних і рандомізовано-контрольованих досліджень дають підстави зробити припущення щодо зростання відносного ризику розвитку венозної тромбоемболії (ВТЕ) тобто, тромбозу глибоких вен або легеневої емболії. Внаслідок цього, проводячи консультацію при призначенні ЗГТ жінкам з фактором ризику розвитку ВТЕ, варто ретельно зважити співвідношення ризику і користі лікування.

До загальновизнаних факторів ризику розвитку ВТЕ належать: особистий анамнез, сімейний анамнез (випадок ВТЕ у близького родича у відносно ранньому віці може свідчити про генетичну схильність) і ожиріння тяжкого ступеня. Ризик виникнення ВТЕ також зростає з віком. Питання про можливу роль варикозного розширення вен у розвитку ВТЕ залишається суперечливим.

Ризик виникнення ВТЕ може тимчасово зростати при тривалій іммобілізації, після серйозної планової чи посттравматичної операції або тяжкої травми. Питання про тимчасове припинення ЗГТ варто вирішувати залежно від характеру обставин і тривалості іммобілізації.

Артеріальна тромбоемболія

Результати двох великих клінічних досліджень із застосуванням комбінації кон’югованих еквінних естрогенів та медроксипрогестерону ацетату (МПА) в безперервному режимі вказують на можливе зростання ризику розвитку коронарної хвороби серця протягом першого року їх застосування, а при продовженні лікування не відзначалося ніяких переваг відносно серцево-судинної системи. Результати одного клінічного дослідження показали потенційне зниження частоти коронарної хвороби серця у жінок віком 50-59 років, яким призначалася монотерапія естрогенами, за відсутності загальних переваг у популяції. Як другий негативний наслідок було виявлено зростання ризику інсульту на 30-40 % при монотерапії естрогенами або застосуванні їх у комбінації з МПА. Невідомо, чи ці наслідки також торкається застосування інших препаратів для ЗГТ або інших способів застосування, відмінних від перорального.

Жовчокам'яна хвороба

Відомо, що естрогени збільшують літогенність жовчі. Деякі жінки схильні до захворювань жовчного міхура під час лікування препаратами, що містять естрогенами.

Деменція

Існують обмежені дані клінічних досліджень із застосуванням препаратів, що містять кон’юговані кінські естрогени, під час яких виявлено, що приймання гормонів може збільшувати ризик розвитку деменції, якщо лікування розпочато у жінок віком 65 років і старше. Ризик може бути зменшений, якщо розпочати лікування у ранньому менопаузальному періоді, як спостерігалося в інших дослідженнях. Невідомо, чи ці факти також стосуються інших препаратів для ЗГТ. 

Пухлини Рак молочної залози

На підставі клінічних та спостережних досліджень було показано зростання ризику розвитку раку молочної залози в жінок, які застосовували ЗГТ протягом кількох років. Ці факти можуть бути пов'язані з більш ранньою діагностикою, ріст-промотуючою дією ЗГТ на попередньо існуючі пухлини або поєднанням обох факторів.

Загальний відносний ризик діагностики раку молочної залози у понад 50 епідеміологічних дослідженнях у більшості випадків становив від 1 до 2.

Відносний ризик збільшується із тривалістю лікування та може бути нижчим або можливо незмінним про монотерапії естрогенами.

На підставі двох великих рандомізованих досліджень із застосуванням монотерапії естрогенами або безперервної комбінованої терапії з МПА було показано, що рівень ризику становить 0,77 (95 %CІ: 0,59-1,01) або 1,24 (95 %CІ: 1,01-1,54) після приблизно 6 років застосування ЗГТ. Невідомо, чи стосується таке зростання ризику інших препаратів для ЗГТ.

Подібне підвищення частоти діагностики раку молочної залози спостерігається, наприклад, у зв’язку із затримкою початку природної менопаузи, вживанням алкогольних напоїв або ожирінням.

Через декілька років після ЗГТ підвищення ризику нівелюється.

ЗГТ підвищує щільність знімків при мамографічних дослідженнях, що може у деяких випадках негативно впливати на діагностику раку молочної залози. 

 

Рак ендометрія

Тривала монотерапія естрогенами збільшує ризик розвитку гіперплазії або карциноми ендометрія. На підставі результатів досліджень припускається, що належне включення прогестагенів у схему лікування виключає цей підвищений ризик. Включення дроспіренону в схему лікування перешкоджає розвитку гіперплазії ендометрія, що спричиняється естрогенами.

Пухлини печінки

Після застосування гормональних препаратів, таких як ЗГТ, у поодиноких випадках спостерігався розвиток доброякісних, а ще рідше – злоякісних пухлин печінки. В окремих випадках ці пухлини спричиняли внутрішньочеревні кровотечі, що загрожували життю. При болях у верхній частині живота, збільшенні печінки або ознаках внутрішньочеревної кровотечі при диференційній діагностиці необхідно виключити наявність пухлин печінки.

 Інші стани

Загального зв'язку між застосуванням ЗГТ і розвитком клінічної гіпертензії не було встановлено. Повідомлялося про незначне підвищення артеріального тиску в жінок, що отримують ЗГТ, клінічно значущі випадки підвищення тиску спостерігалися рідко. Проте, якщо в окремих випадках під час ЗГТ розвивається стійка клінічно значуща артеріальна гіпертензія, слід розглянути питання про доцільність відмови від ЗГТ.

Анжелік має здатність знижувати артеріальний тиск у жінок з підвищеним артеріальним тиском. У жінок з нормальним артеріальним тиском суттєвих змін артеріального тиску не очікується.

У пацієнток з нирковою недостатністю може знижуватися здатність до виведення калію. У ході клінічного дослідження було виявлено, що застосування дроспіренону не впливає на концентрацію калію в сироватці у пацієнток з нирковою недостатністю легкого і середнього ступеня тяжкості. Ризик розвитку гіперкаліємії теоретично можливий тільки в тих пацієнток з нирковою недостатністю, в яких концентрація калію в сироватці до лікування знаходилася у верхніх межах контрольного діапазону і які додатково приймають калійзберігаючі препарати. 

При нетяжких порушеннях функції печінки, в тому числі при різних формах гіпербілірубінемії, таких як синдром Дубіна-Джонсона або синдром Ротора, пацієнткам потрібне ретельне спостереження, а також періодичні перевірки функції печінки. При погіршенні показників функції печінки застосування ЗГТ слід припинити.

Жінки з помірно підвищеним рівнем тригліцеридів потребують особливого спостереження. У подібних випадках застосування ЗГТ може стати причиною подальшого зростання рівня тригліцеридів, що загрожує ризиком розвитку гострого панкреатиту.

Хоча ЗГТ може впливати на периферичну інсулінорезистентність і толерантність до глюкози, зазвичай немає потреби змінювати терапевтичний режим для діабетиків, які застосовують ЗГТ. Проте жінки, які хворіють на діабет, під час ЗГТ повинні перебувати під пильним наглядом лікаря.

У деяких пацієнток під час ЗГТ можуть розвинутися небажані прояви естрогенної стимуляції, такі як патологічна маткова кровотеча. Часті або персистуальні патологічні маткові кровотечі протягом лікування є показанням для обстеження стану ендометрія.

Під впливом естрогенів можуть збільшуватися за розмірами фіброїдні вузли (міоми) матки. За таких обставин лікування слід припинити.

Рекомендується припинити лікування, якщо під час терапії спостерігався рецидив ендометріозу.

За наявності у пацієнтки пролактиноми необхідний ретельний медичний контроль (включаючи періодичне визначення рівня пролактину).

У деяких випадках може спостерігатися хлоазма, особливо у жінок із хлоазмою вагітних в анамнезі. При проходженні курсу ЗГТ жінкам, схильним до виникнення хлоазми, варто уникати перебування на сонці чи ультрафіолетового опромінювання.

Було встановлено, що при застосуванні ЗГТ можуть виникати або загострюватись перелічені нижче стани і захворювання. Хоча не можна впевнено стверджувати, що ці зміни пов'язані із ЗГТ, слід уважно стежити за пацієнтками, які приймають ЗГТ і у яких виявлені захворювання:

епілепсія;

доброякісні захворювання молочних залоз;

астма;

мігрень;

порфірія;

отосклероз;

системний червоний вовчак;

мала хорея.

У жінок зі спадковим ангіоневротичним набряком екзогенні естрогени можуть індукувати або посилювати симптоми ангіоневротичного набряку.

Медичне обстеження/консультація

Перед початком або поновленням ЗГТ слід докладно вивчити анамнез пацієнтки і провести фізикальне обстеження, беручи до уваги протипоказання (розділ «Протипоказання») та застереження (розділ «Побічні реакції»), і періодично повторювати подібні обстеження. Частота і характер обстежень повинні ґрунтуватися на існуючих нормах медичної практики з урахуванням індивідуальних особливостей кожної пацієнтки. Обстеженню підлягають, як правило, тазові органи, включаючи стандартний цитологічний аналіз шийки матки, обстеження тазових органів, молочних залоз, визначення артеріального тиску.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами.

Вплив препарату на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами не спостерігався.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

  • Вплив інших лікарських засобів на препарат Анжелік

Зростання кліренсу статевих гормонів внаслідок індукції печінкових ферментів може знизити клінічну ефективність терапії і викликати несвоєчасну кровотечу. Такі властивості індукувати ферменти печінки були виявлені у гідантоїнів, барбітуратів, примідону, карбамазепіну і рифампіцину, наявність цих особливостей також передбачається для окскарбазепіну, топірамату, фелбамату та гризеофульвіну. Механізм цієї взаємодії базується, очевидно, на здатності перелічених препаратів індукувати ферменти печінки. Максимальна індукція ферментів зазвичай спостерігається не раніше ніж через 2-3 тижні, але потім вона може підтримуватися ще принаймні протягом 4 тижнів після припинення приймання препарату.

У поодиноких випадках під час супутнього приймання деяких антибіотиків (наприклад пеніцилінового і тетрациклінового ряду) спостерігалося зниження рівня естрадіолу.

Основні метаболіти дроспіренону утворюються без участі цитохром-Р450-залежних систем. Тому малоймовірно, що інгібітори цієї ферментної системи будуть впливати на метаболізм дроспіренону. Проте інгібітори CYРЗА4, такі як циметидин, кетоконазол та інші, можуть інгібувати метаболізм естрадіолу.

  • Взаємодія з алкоголем

Надмірне вживання алкоголю під час ЗГТ може призвести до збільшення рівня циркулюючого естрадіолу.

  • Взаємодія препарату Анжелік з іншими лікарськими засобами

На підставі результатів досліджень інгібуючих властивостей in vitro, а також дослідження взаємодії in vivo, проведені за участю добровольців-жінок, які отримували дроспіренон у встановлених дозах по 3 мг на добу і з застосуванням омепразолу, симвастатину або мідазоламу як субстрату-маркера, встановлено, що клінічно значуща взаємодія дроспіренону з опосередкованим цитохром-Р450-залежними ферментами метаболізмом інших лікарських засобів є малоймовірною.

  • Фармакодинамічна взаємодія з гіпотензивними препаратами і не- стероїдними протизапальними препаратами

У жінок з артеріальною гіпертензією, які приймають гіпотензивні лікарські засоби, наприклад інгібітори АПФ, антагоністи ангіотензин-ІІ рецепторів та гідрохлоротіазид, під час терапії препаратом Анжелік, може спостерігатися додаткове зниження артеріального тиску.

Малоймовірно, що комбіноване застосування препарату Анжелік і нестероїдних протизапальних або гіпотензивних препаратів збільшує концентрацію калію у сироватці крові. Одночасне застосування цих трьох типів препаратів може зумовити невелике збільшення концентрації калію у сироватці, більш виражене у жінок, хворих на діабет. 

  • Вплив на результати лабораторних досліджень

Приймання статевих стероїдних гормонів може вплинути на результати певних лабораторних аналізів, в тому числі на біохімічні параметри функції печінки, щитовидної залози, надниркових залоз та нирок, показники вмісту в плазмі білків-(носіїв), таких як глобулін, що зв'язує статеві гормони і фракції ліпідів/ліпопротеїнів, а також параметри коагуляції і фібринолізу. Зміни зазвичай залишаються у межах норми. Приймання препарату Анжелік не впливає на глюкозотолерантність.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка.

Анжелік містить 17b-естрадіол, який за своїми хімічними і біологічними властивостями ідентичний естрадіолу, що виробляється в організмі людини, і синтетичний прогестаген, дроспіренон. 17b-естрадіол забезпечує замісну гормональну терапію під час і після менопаузи. Додаткове включення дроспіренону дозволяє регулювати кровотечі і запобігає розвитку обумовленої естрогенами гіперплазії ендометрія.

  • Вплив естрадіолу

Пригнічення функції яєчників, що супроводжується зменшенням вироблення естрогенів та прогестагенів в організмі, зумовлює клімактеричний синдром, який характеризується вазомоторними та органічними симптомами. Для усунення цих порушень призначається замісна гормональна терапія.

Естрадіол – найбільш ефективний з усіх фізіологічних естрогенів і має найбільшу спорідненість до рецепторів естрогенів. До цільових органів, на які впливає естроген, належать, зокрема, матка, гіпоталамус, гіпофіз, піхва, молочні залози, кістки (а саме остеокласти).

Серед інших ефектів естрогену слід відзначити такі, як зниження концентрацій інсуліну і глюкози в крові, місцеві вазоактивні ефекти, опосередковані рецепторами, а також незалежний від рецепторів вплив на гладку мускулатуру судин. Рецептори естрогенів були виявлені в серці і коронарних артеріях.

Пероральне приймання природних естрогенів має переваги у деяких випадках гіперхолестеринемії для забезпечення посилення ліпідного обміну в печінці.

Через один рік терапії препаратом Анжелік середні показники змін у концентрації холестерину ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ) були незначними. При одночасному прийманні 2 мг дроспіренону спостерігалося невелике зниження - на 1,6 %. Концентрація холестеринів ЛПНЩ у сироватці зменшувалася, у середньому, на 14 % порівняно зі зниженням на 9 % після одного року монотерапії 1 мг естрадіолу.

Припускається, що комбіновані препарати з дроспіреноном знижують зростання концентрації тригліцеридів, обумовлене монотерапією 1 мг естрадіолу. Після одного року лікування із застосуванням 1 мг естрадіолу концентрації тригліцеридів у пацієнток у середньому перевищували вихідний рівень приблизно на 18 % порівняно із середнім зростанням на 5 % (2 мг дроспіренону) і 4 % при комбінації 1 мг естрадіолу з дроспіреноном. 

Дворічна терапія препаратом Анжелік призводить до середнього зростання мінеральної щільності кісткової тканини приблизно на 3-5 %, тоді як після застосування плацебо спостерігалося її середнє зниження приблизно на 0,5 %. У групах пацієнток з остеопорозом та без остеопорозу була виявлена статистично значуща різниця в мінеральній щільності кісткової тканини стегна між групою, що отримувала терапію препаратом, та групою плацебо. Зростання мінеральної щільності кісткової тканини спостерігалося також у поперековому відділі хребта і у всьому тілі.

Тривала замісна гормональна терапія (ЗГТ) дозволяє знизити ризик переломів периферичних кісток у жінок у постменопаузальному періоді, які не страждають на остеопороз.

ЗГТ також позитивно впливає на вміст колагену в шкірі та на її щільність і може затримати процес утворення зморшок.

Монотерапія естрогенами залежно від дози стимулює мітотичну активність і розростання ендометрія і, таким чином, призводить до збільшення кількості випадків гіперплазії ендометрія, а отже - до зростання ризику розвитку карциноми ендометрія. Для запобігання гіперплазії ендометрія необхідно комбінувати естроген з прогестагеном.

  • Вплив дроспіренону

Фармакодинамічні властивості дроспіренону дуже подібні до дії природного прогестерону.

Прогестагенна дія

Дроспіренон – сильний прогестаген, що здійснює центральну інгібуючу дію на систему гіпоталамус-гіпофіз-статеві залози. У жінок репродуктивного віку дроспіренон забезпечує контрацептивний ефект; при монотерапії дроспіреноном відбувається гальмування процесу овуляції. Мінімально необхідна для гальмування овуляції доза дроспіренону становить 2 мг/день. Повна трансформація ендометрія під впливом естрогену досягається при дозах 4-6 мг/день протягом 10 днів (=40-60 мг за цикл).

Анжелік – це комбінований препарат для безперервної ЗГТ, який дозволяє уникнути регулярних кровотеч відміни, що мають місце при циклічній або фазовій ЗГТ. Кровотечі і виділення, що «мажуть», у перші місяці лікування трапляються досить часто, але з часом їх кількість зменшується. Під час приймання Анжеліку (2 мг дроспіренону) відсоток випадків аменореї швидко зріс до 81 % вже в 6-му циклі, потім - до 86 % у 12-му циклі і до 91 % - у 24-му циклі.

Після 12 місяців терапії препаратом Анжелік у 72 – 82 % жінок досягалася атрофія ендометрія. Анжелік ефективно перешкоджає розвитку спричиненої естрогенами гіперплазії ендометрія. У жодній із груп, що отримували різні дози діючої речовини, гіперплазії виявлено не було.

Антимінералокортикоїдна активність

Дроспіренон чинить конкуруючу антагоністичну дію альдостерону. Антигіпертензивна дія є більш вираженою у жінок, що страждають гіпертензією, при підвищенні доз дроспіренону. Після 12 тижнів терапії 1 мг естрадіолу/3 мг дроспіренону, середні показники артеріального тиску знизились ( систолічний/діастолічний  vs. базис – 14/-8 мм рт. ст., vs. плацебо – 6/-3

мм рт.ст.). Не очікується відповідних змін артеріального тиску у жінок з нормальним артеріальним тиском.

При застосуванні препарату Анжелік середня маса тіла знижувалась протягом 12 місяців лікування на 1,1 – 1,2 кг (по 2 мг дроспіренону щоденно), тоді як у пацієнток, які застосовували монотерапію естрадіолом, спостерігалося збільшення маси тіла на 0,5 кг.

Під час клінічного дослідження у жінок, які отримували дроспіренон у комплексі з естрадіолом, спостерігалося менше периферичних набряків порівняно з пацієнтками, які застосовували монотерапію естрадіолом.

Антиандрогенна активність

Як і всі природні прогестерони, дроспіренон має антиандрогенні властивості.

Вплив на вуглеводний обмін

Дроспіренон не має глюкокортикоїдної і антиглюкокортикоїдної активності та ніяк не впливає на толерантність до глюкози та інсулінорезистентність. При застосуванні Анжеліку, толерантність до глюкози не змінюється.

Інші властивості

Анжелік позитивно впливає на здоров'я і якість життя. За даними опитування «Здоров'я жінок» сприятлива дія препарату Анжеліку за загальною кількістю балів значно перевищила ефект від монотерапії естрадіолом. Цей високий показник пояснюється, головним чином, поліпшенням соматичних симптомів, зменшенням відчуття стурбованості/страхів, а також когнітивних розладів.

Базуючись на даних оглядових досліджень та дослідження «Ініціативи Здоров'я Жінок» (ІЗЖ) із застосуванням комбінації кон’югованих еквінних естрогенів із медроксипрогестерону ацетатом припускається, що рівень захворюваності на рак товстого кишечнику у жінок, які отримують ЗГТ, знижується. У дослідженні ІЗЖ при монотерапії кон’югованими еквінними естрогенами зниження ризику не спостерігалося. Дотепер невідомо, чи стосуються ці висновки інших препаратів для ЗГТ.

Доклінічні дані з безпеки

Результати доклінічних досліджень не виявили жодного специфічного ризику для людини на підставі стандартних досліджень токсичності при повторному застосуванні, генотоксичності, канцерогенності та токсичності для репродуктивної функції. Однак слід враховувати, що статеві стероїди можуть сприяти росту певних вже існуючих гормонозалежних тканин і пухлин.

Фармакокінетика.

  • Дроспіренон

Абсорбція

Після перорального приймання дроспіренон швидко і майже повністю абсорбується. Як зазначено у наведеній нижче таблиці, максимальні концентрації речовини в сироватці досягаються приблизно через 1 годину після одноразового і багаторазового перорального приймання Анжеліку. Фармакокінетичні характеристики дроспіренону залежать від отриманої дози у межах 1 - 4 мг. Біодоступність становить 76 – 85 % і не залежить від того, чи приймається препарат разом з їжею, чи натще.

Розподіл

Після перорального прийому концентрація дроспіренону в сироватці знижується протягом двох фаз із середнім кінцевим періодом напіввиведення тривалістю приблизно 35 – 39 годин. Дроспіренон зв'язується із сироватковим альбуміном, але не зв'язується з глобуліном, що зв'язує статеві стероїди (ГЗСС, SHBG) і з глобуліном, що зв'язує кортикоїди (ГЗК, CBG). У вигляді вільного стероїду в сироватці присутні тільки 3 – 5 % від загальної концентрації дроспіренону. Середній уявний об’єм розподілу дроспіренону становить 3,7 – 4,2 л/кг.

Метаболізм

Після перорального прийому дроспіренон значною мірою метаболізується. Основними метаболітами в плазмі є кислотна форма дроспіренону, що отримується внаслідок розкриття лактонового кільця, а також 4,5-дигідро-дроспіренон-3-сульфат. Обидва метаболіти утворюються без участі Р450-залежної системи. Згідно з даними досліджень in vitro, дроспіренон незначною мірою метаболізується цитохромом Р450 ЗА4.

Виведення з організму

Повний кліренс дроспіренону із сироватки становить 1,2 –1,5 мл/хв/кг. Лише дуже незначні кількості дроспіренону екскретуються у незміненому вигляді. Метаболіти дроспіренону виводяться з фекаліями і сечею у співвідношенні приблизно 1,2:1,4. Період напіввиведення метаболітів із сечею і фекаліями -приблизно 40 годин.

Рівноважна концентрація

У представленій вище таблиці зазначено, які максимальні рівноважні концентрації дроспіренону в сироватці досягаються в ході лікування. Рівноважна концентрація досягається приблизно через 10 днів щоденного прийому Анжеліку. Як наслідок співвідношення між кінцевим періодом напіввиведення та інтервалом дозування, концентрація дроспіренону в сироватці кумулювала приблизно в 2-3 рази.

  • Естрадіол

Абсорбція

Після перорального прийому естрадіол швидко і повністю абсорбується. Під час абсорбції і першого пасажу через печінку естрадіол значно метаболізується, що скорочує абсолютну біодоступність естрогену після перорального прийому приблизно до 5 % отриманої дози. Максимальна концентрація - приблизно

22 пг/мл, досягалася десь через 6-8 годин після одноразового перорального прийому Анжеліку. На біодоступність естрадіолу прийом їжі не впливає.

Розподіл