Медичний порталПрепаратиББанеоцин

Банеоцин - инструкция, аналоги

Банеоцин Сандоз ГмбХ, Австрія Австрия

Банеоцин Сандоз ГмбХ, Австрія Австрия

Тип:

Медичний препарат

Производитель:

Сандоз ГмбХ, Австрія

Страна производства:

Австрия

Форма выпуска:

порошок н/к по 10 г у конт.
мазь по 20 г у тубах

Категория отпуска:

без рецепта

Дополнительноя информация

Оригинал/Дженерик:

Нет данных

Разрешен в России:

Нет данных

Разрешен в ЕС:

Нет данных

Разрешен в США:

Нет данных

Вождение авто:

Противопоказаний нет

Грудным детям:

Не рекомендовано

Кормящим:

Противопоказаний нет

Беременным:

Противопоказаний нет

Инструкция по применению

Склад лікарського засобу

діючі речовини: 1 г порошку містить бацитрацину цинку 250 МО, неоміцину сульфату 5000 МО;

допоміжні речовини: крохмаль кукурудзяний, магнію оксид.

Лікарська форма

Порошок нашкірний.

Дрібний порошок від білого до жовтуватого кольору.

Назва і місцезнаходження виробників.

Сандоз ГмбХ, Австрія – відповідальний за випуск серії.

Біохеміштрассе, 10, 6250 Кундль, Австрія.

Фармацойтіше Фабрік Монтавіт ГесмбХ, Австрія – виробник продукції in bulk, пакування.

Зальцбергштрассе, 96, А-6060 Абзам, Австрія. 

Фармакотерапевтична група

Антибіотики для місцевого застосування. Код АТС D06А Х.

Банеоцин – комбінований антибактеріальний препарат для зовнішнього застосування, який містить два бактерицидних антибіотики із синергічною дією. Бацитрацин – поліпептидний антибіотик, активний головним чином щодо грампозитивних мікроорганізмів, таких як гемолітичний стрептокок, стафілокок,Clostridium spp., Corynebacterium diphtheriae, Treponema pallidum, а також відносно деяких грамнегативних патогенних мікроорганізмів, таких як Neisseria spp. i Haemophilus influenzae. Спектр дії препарату включає також актиноміцети і фузобактерії. Стійкі до бацитрацину штами зустрічаються рідко.

Неоміцин активний щодо грампозитивних і грамнегативних мікроорганізмів, таких як стафілококи, Proteus, Enterobacter aerogenes, Klebsiella pneumoniae, Salmonellae, Shigellae, Haemophilus influenzae, Pasteurella, Neisseria meningitidis, Vibrio cholerae, Bordetella pertussis, Bacillus anthracis, Corynebacterium diphtheriae, Streptococcus faecalis, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Mycobacterium tuberculosis, Borrelia iLeptospira interrogans (L. icterohaemorrhagicae).

Комбіноване застосування бацитрацину та неоміцину забезпечує широкий антимікробний спектр, хоча препарат неактивний щодо Pseudomonas, Nocardia spp., грибів і вірусів.

Зазвичай бацитрацин і неоміцин не призначають системно.

Місцеве застосування порошку Банеоцин значно зменшує ризик сенсибілізації, що властиво для системного призначення антибіотиків. Препарат чинить охолоджувальну, заспокійливу дію.

Банеоцин добре переноситься. Оскільки всмоктування бацитрацину і неоміцину через уражену шкіру незначне, максимальна концентрація препарату досягається у місці застосування. Тканинна переносимість оцінюється як відмінна, інактивація біологічними продуктами, кров’ю і тканинними компонентами не відзначається. Якщо препарат наносити на значні уражені ділянки шкіри, слід брати до уваги можливість абсорбції препарату та її наслідки (див. розділи «Побічні ефекти», «Належні заходи безпеки при застосуванні»).

Показання для застосування

Бактеріальне інфікування обмежених ділянок шкіри при герпетичних інфекціях, у т.ч. при вітряній віспі; інфікованих варикозних виразках; екземі; бактеріальному пелюшковому дерматиті.

Профілактика пупкової інфекції у новонароджених.

Після хірургічних маніпуляцій: як допоміжна терапія у післяопераційний період (у т.ч. лікування розривів промежини та епізіотомії, маститів з проведенням дренування, посттравматичних інфекцій); інфекції при опіках.

Протипоказання

Підвищена чутливість до компонентів препарату або до інших аміноглікозидних антибіотиків. Значні та тяжкі ураження шкіри (можлива резорбція препарату з розвитком ототоксичного ефекту з втратою слуху). Якщо можлива неконтрольована абсорбція препарату, не застосовувати пацієнтам з тяжкими кардіогенними або нефрогенними екскреторними порушеннями, а також при наявності в анамнезі уражень вестибулярної та кохлеарної систем. Не застосовувати у зовнішньому слуховому проході при перфорації барабанної перетинки та на ділянках навколо очей.

Належні заходи безпеки при застосуванні

При застосуванні препарату пацієнтам з ураженими великими ділянками шкіри слід брати до уваги можливість абсорбції активних компонентів Банеоцину і, як наслідок, розвиток ото- та/або нефротоксичної дії. Оскільки ризик виникнення токсичних ефектів зростає у пацієнтів з вираженими порушеннями печінки та/або нирок, таким хворим слід контролювати показники сечі, крові, робити аудіометричні дослідження до та під час інтенсивної терапії Банеоцином.

Слід дотримуватися застережних заходів при тривалому застосуванні препарату хворим із хронічним середнім отитом через можливий ототоксичний ефект.

Слід уникати комбінації аміноглікозидів системної і місцевої дії через ризик виникнення кумулятивної токсичності.

Якщо має місце неконтрольована абсорбція Банеоцину, слід враховувати можливість розвитку блокади нервово-м’язової провідності, особливо у хворих з ацидозом, тяжкою міастенією в анамнезі або іншими нервово-м’язовими порушеннями. Нервово-м’язова блокада усувається препаратами кальцію або прозерином.

При тривалому лікуванні можливий надмірний ріст резистентних мікроорганізмів та грибів. У такому разі слід призначати відповідне лікування.

Хворим, у яких розвинулася алергія або суперінфекція, препарат необхідно відмінити.

При контакті із сонячним світлом або УФ-опроміненням можуть виникати фототоксичні реакції або фотосенсибілізація.

Застосування у період вагітності або годування груддю

Якщо є ризик всмоктування діючих речовин у період вагітності або годування груддю, порошок можна застосовувати у ці періоди тільки тоді, коли очікувана користь для матері перевищує потенційний ризик для плода або дитини. Як і інші аміноглікозидні антибіотики, неоміцин проникає через плацентарний бар’єр. Були повідомлення про порушення слуху у плода внаслідок системного застосування високих доз аміноглікозидів.

Перед годуванням груддю необхідно знімати залишки препарату з молочної залози кип’яченою водою та стерильною ватою.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами

Невідома.

Діти

Застосовують дітям з перших днів життя за призначенням лікаря після ретельної оцінки співвідношення користь/ризик.

Спосіб застосування та дози

Дорослим і дітям з народження порошок Банеоцин застосовують зазвичай 2-4 рази на добу.

Слід розсипати порошок по поверхні, що підлягає лікуванню, При необхідності після нанесення препарату на уражену ділянку можна накласти марлеву пов’язку.

Хворим з опіками, що займають понад 20 % поверхні тіла, порошок Банеоцин застосовують не частіше ніж 1 раз на добу, особливо при порушенні функції нирок, оскільки може відбуватися всмоктування активних речовин препарату.

При місцевому застосуванні доза неоміцину не має перевищувати 1 г на добу (еквівалентно 200 г порошку) протягом понад 7 днів. При повторному курсі максимальну дозу слід знизити вдвічі.

Передозування

При застосуванні доз, що суттєво перевищують рекомендовані, внаслідок можливого всмоктування активних речовин препарату слід брати до уваги симптоми, що вказують на нефро- та/або ототоксичні реакції, особливо у хворих з трофічними виразками.

Лікування: терапія симптоматична.

Побічні ефекти

Зазвичай при зовнішньому застосуванні препарат переноситься добре.

При тривалому застосуванні можуть виникати алергічні реакції (почервоніння, сухість і лущення шкіри, висипання, свербіж). Якщо ураження розповсюджуються або рани не загоюються, це може бути наслідком алергічної реакції. 

Дуже рідко алергічні реакції виникають у вигляді контактної екземи. Алергічні реакції, спричинені неоміцином, виникають рідко. Приблизно у 50 % випадків розвитку алергічних реакцій на неоміцин існує також перехресна алергія на інші аміноглікозидні антибіотики.

При лікуванні хронічних дерматитів може розвинутися сенсибілізація до інших препаратів, включаючи неоміцин, що проявляється у слабкій відповіді на лікування.

У пацієнтів зі значним ураженням шкіри слід враховувати можливу абсорбцію препарату і розвиток таких побічних ефектів як порушення вестибулярної та кохлеарної функцій, порушення слуху, нервово-м’язової провідності.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій

Якщо має місце системна абсорбція, при одночасному застосуванні цефалоспоринів або аміноглікозидних антибіотиків зростає ризик розвитку нефротоксичних реакцій.

Одночасне застосування сечогінних засобів, таких як етакринова кислота або фуросемід, може посилити ознаки ото- або нефротоксичності.

У випадку системної абсорбції при застосуванні разом з опіоїдними анальгетиками, знеболювальними засобами або міорелаксантами зростає ризик розвитку порушень нервово-м’язової провідності.

Термін придатності

2 роки.

Умови зберігання

Зберігати при температурі не вище 25 °С в оригінальній упаковці.

Зберігати в недоступному для дітей місці.

Упаковка

По 10 г порошку в контейнері; по 1 контейнеру в картонній коробці.

Категорія відпуску

Без рецепта.

Аналоги препарата: Банеоцин