Медичний порталЛікаріХарківГастроентерологБілоусов Юрій Володимирович
Білоусов Юрій Володимирович

Білоусов Юрій Володимирович

Гастроентеролог Педіатр

Харківська область, Харків
ХМАПО кафедра педіатричної гастроентерології та нутриціології ул.Корчагінцев, 58
+38 (057) 734-97-86

Про лікаря

Доктор медичних наук (1978), професор (1980), Заслужений діяч науки і техніки України (1994), академік Інженерної академії України (2000), дійсний член Нью-Йоркської академії наук (1999), завідувач кафедри педіатричної гастроентерології та нутриціології (до 1990 г- кафедра педіатрії №1) Харківської медичної академії післядипломної освіти (з 1979 р).
Після закінчення в 1960 р педіатричного факультету Харківського медичного інституту Ю.В.Белоусов протягом двох років працює в практичній охороні здоров'я Харківської області. С1962 р по 1965 г навчається в аспірантурі при кафедрі педіатрії Українського інституту удосконалення лікарів і з цього часу вся трудова біографія Юрія Володимировича пов'язана з цією установою, де він пройшов шлях від аспіранта до професора, завідувача кафедри, вченої гастроентеролога, ім'я якого відоме далеко за межами України.
У 1966 році під керівництвом проф. С.М.Бендерской Ю.В.Белоусов захистив кандидатську дисертацію на тему: «Стан головних травних залоз при захворюваннях жовчовивідної системи у дітей», а в 1978 році при наукової консультації академіка Е.М.Лукьяновой - докторську дисертацію «Критерії діагностики та диференціальної діагностики виразкової хвороби, хронічного гастриту і функціональних захворювань шлунка у дітей ».
Наукові інтереси Ю.В.Белоусова з перших кроків його становлення як вченого зосередилися на вирішенні складних і недостатньо вивчених питань дитячої гастроентерології. Очоливши в 1979 році кафедру педіатрії, перетворену з його ініціативи в 1990 році в єдину в Україні кафедру дитячої гастроентерології, професор Ю.В.Белоусов з'явився засновником дитячої гастроентерологічної школи м.Харкова. Проведені під його керівництвом наукові дослідження, присвячені розробці і впровадженню в клінічну практику нових методів діагностики та лікування захворювань органів травлення у дітей, широко відомі в нашій країні та за її межами. Пріоритетними є дослідження, присвячені жидкокристаллической термографії, відмічені медаллю ВДНГ СРСР. Ці розробки, проведені спільно з НДІ монокристалів, дали можливість виявляти запальні захворювання травної системи на догоспітальному етапі і використовувати термографічні ознаки в якості додаткових критеріїв одужання. Застосування розробленої під керівництвом Ю.В.Белоусова методики лікування запальних та ерозивно-виразкових захворювань органів травлення у дітей за допомогою дозованої гіпотермії (спільно з НДІ кріобіології і кріомедицини АН України) не тільки підвищує ефективність лікувальних заходів, але дозволяє значно скоротити використання медикаментозних препаратів. Широку популярність здобули роботи Ю.В.Белоусова та його учнів, присвячені проблемі ранньої діагностики жовчнокам'яної хвороби у дітей, діагностики та лікування захворювань органів гастро-дуоденальної зони і кишечника.
Ю.В.Белоусов автор понад 400 наукових праць, значна частина яких опублікована в провідних педіатричних виданнях СРСР, СНД та України, 5 патентів на винаходи, численних навчальних посібників, 8 монографій, 11 підручників. У керівництві по швидкої медичної допомоги (1991) їм написаний розділ, присвячений діагностиці та лікуванню невідкладних станів в педіатрії. У складі авторського колективу провідних педіатрів України він взяв участь у написанні на основі нових навчальних програм підручників з педіатрії для студентів і лікарів (1995,1999 рр). Підсумком багаторічної наукової та педагогічної роботи Ю.В.Белоусова стало створення підручника «Гастроентерологія дитячого віку (2000), що отримав високу оцінку провідних педіатрів України. Підручник витримав 4 видання на Україні (2005, 2006, 2007 рр) і в Росії (2006) і затверджений Міносвіти України як підручник для студентів вищих навчальних закладів IV рівня акредитації. Керівництво «Педіатрична гастроентерологія. Клінічні лекції »(2007) рекомендовано Центральним методичним кабінетом з вищої медичної освіти МОЗ України як навчальний посібник для лікарів-інтернів та лікарів-педіатрів при проходженні післядипломного навчання.
Під керівництвом Ю.В.Белоусова захищено 2 докторські та 36 кандидатських дисертацій. Вихованці дитячої гастроентерологічної школи, заснованої Ю.В.Белоусовим, працюють не тільки в ХМАПО, але і в багатьох містах України, ближнього і далекого зарубіжжя - в Росії, Молдові, Узбекистані, Білорусі, Казахстані, Сирії, Лівані, країнах Африки та Латинської Америки .
Ю.В.Белоусов проводить велику навчально-методичну роботу. Під його керівництвом колективом кафедри педіатричної гастроентерології та нутриціології, що є опорною в Україні за фахом дитяча гастроентерологія, створені навчальні плани і програми тематичного удосконалення, передатестаційних циклів і циклів спеціалізації з дитячої гастроентерології, затверджені МОЗ України. За цими програмами щорічно проходять підготовку та перепідготовку на кафедрі близько 400 курсантів-слухачів.
Ю.В.Белоусов проводить велику громадську роботу. Він брав участь у створенні і більше 10 років був першим деканом педіатричного факультету ХМАПО, є членом Правління Харківського відділення асоціації педіатрів України, членом редколегії 4 медичних журналів, бере активну участь у вдосконаленні організації дитячої гастроентерологічної служби в Україні, широко представляє Харківську педіатричну школу на конференціях, конгресах і з'їздах педіатрів в Україні та за її межами.
Багаторічна лікарська, науково-педагогічна та громадська діяльність Ю.В.Белоусова відзначена Почесними грамотами МОЗ України, Харківського міської та обласної адміністрації.

Відгуки про лікаря Білоусов Юрій Володимирович

У нас поки немає відгуків до цього лікаря. Але ви можете їх додати.

Додати відгук